Profesor Vilcek venoval univerzite milióny dolárov

Americký mikrobiológ slovenského pôvodu Jan Vilcek oznámil, že plánuje venovať lekárskej fakulte Newyorskej univerzity, kde 40 rokov pôsobil, viac ako 100 miliónov dolárov. Chce sa takto fakulte odvďačiť a umožniť jej, aby mohla posilniť základný výskum. Čiže taký, ktorého cieľom nie je okamžitý prospech, ale získanie principiálne nových poznatkov, ktoré môžu priniesť veľký úžitok neskôr.

Profesor Vilcek získal svoj majetok vďaka lieku proti reumatoidnej artritíde s názvom Remicade, ktorý pomáha aj ľuďom s Crohnovou chorobou alebo psoriázou. Vilcek a jeho univerzitný kolega Junming Le vyvinuli protilátku, ktorá je základom lieku. Ešte nie sú známe celkové zisky z predaja, je však možné, že dar dosiahne výšku 105 miliónov dolárov. Podľa predstaviteľov fakulty ide o najväčšiu sumu, akú kedy fakulta od niekoho dostala. "Cítim sa lekárskej fakulte zaviazaný a chcem jej pomôcť, aby naďalej mohla ovplyvňovať budúcnosť biomedicíny," uviedol vo vyhlásení profesor Vilcek.

Narodil sa v roku 1933 v Bratislave v židovskej rodine, ktorej sa podarilo vyhnúť transportu do koncentračného tábora. Posledný rok vojny sa skrýval s matkou na vidieku. Vyštudoval medicínu na Univerzite Komenského a pracoval vo Virologickom ústave SAV. V roku 1964 z vtedajšieho Československa emigroval a o rok neskôr začal pracovať na Newyorskej univerzite ako mikrobiológ.

"Nikdy som si nemyslel, že budem mať taký majetok," povedal Jan Vilcek denníku The New York Times. "Prisťahovalci zvyčajne neprichádzajú s tučným kontom. Ja som prišiel s dvoma kuframi plnými zbytočností."

(ač)

obsah | svět - svet