Vojáci se vracejí do Afghánistánu

Čeští výsadkáři se vracejí do Afghánistánu. Nebudou tam však jako v loňském roce "lovit" teroristy z Al-Kajdy, nýbrž se budou podílet na rekonstrukci afghánských provincií či zajišťovat parlamentní volby.

Hlídání letiště, ochrana důležitých osob či mezinárodního rekonstrukčního týmu, který obnovuje válkou zničenou zemi. To jsou úkoly nové mise české armády v Afghánistánu. Čtyřicítka výsadkářů, o které požádala Severoatlantická aliance, odlétá do Střední Asie počátkem března.

Jejich velitel Jindřich Starý připomíná, že v této zemi panují stále divoké poměry, takže nemůže nic vyloučit. O případných ztrátách však hovořit nechce.

"Budeme se při doprovodu spojeneckých kolon či ochraně letiště pohybovat mezi místními a v případě nutnosti odrážet i útoky," vysvětluje Starý.

Do Afghánistánu tentokrát neodlétá prostějovská jednotka speciálních sil, ale výsadková rota hloubkového průzkumu, která sídlí v témže městě.

Mise přijde armádu na 96 milionů korun, z toho polovinu spolkne letecká přeprava uzbekistánským nákladním strojem Il-76.

Odlišná je nová akce od loňských zátahů na teroristy i tím, že vojenskou ochranu mezinárodního rekonstrukčního týmu v Afghánistánu tvoří kromě čtyřiceti Čechů i osmatřicet Dánů a tři Chorvaté.

Zvláštností je rovněž to, že Češi budou podřízeni německému velení. "A Němci se s aliancí dohodli na tom, že pokud Afghánci odmítnou s rekonstrukčním týmem spolupracovat, odjedou domů. Pak to balíme i my," dodává Starý.

Ačkoliv parlament povolil výsadkářům pobyt v Afghánistánu jen do konce roku, náčelník generálního štábu Pavel Štefka počítá s dlouhodobějším pobytem v této zemi.

"Politici mají samozřejmě poslední slovo. Delší pobyt našich vojáků v Afghánistánu by ale podle mne mohl být užitečným příspěvkem Česka ke stabilizaci této země."

JAN GAZDÍK

obsah | svět - svet