Slovenských chemikov v Kuvajte nahradia ženisti

Slovenská protichemická jednotka pôsobiaca v Kuvajte a v Iraku sa stiahne do konca mája. Vystriedať by ju mali ženisti, ktorí by mohli odísť do Iraku v polovici leta, povedal včera minister obrany Ivan Šimko.

Slovensko nebude sťahovať svojich vojakov z oblasti spoločne s českou časťou kontingentu, ale samostatne vo vlastnej réžii. V súčasnosti existujú podľa Šimka dva varianty o preprave jednotky a techniky. Jeho ambíciou je, aby sa aspoň časť jej príslušníkov mohla zúčastniť 29. mája na oslavách medzinárodného dňa mierových misií. Chemici mali pôvodne podľa uznesenia Národnej rady SR mandát do konca tohto roku.

O zložení stabilizačných síl v Iraku, ako aj možnom pôsobení slovenskej ženijnej jednotky prebiehajú v súčasnosti vojensko-technické konzultácie. Šimko nepredpokladá, že v tomto prípade príde oficiálna požiadavka, podobne ako to bolo pred začiatkom vojny. Stabilizačné sily sa podľa jeho slov pripravujú už iným spôsobom. Slovenskí vojaci by mali v regióne pomáhať odstraňovať následky vojenských operácií, ktoré tam boli za posledných 20 rokov. Ich hlavnou úlohou by bolo odmínovanie.

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | svět - svet