František Výborný bude trénovat hokejisty Slovinska

Hokejisty Slovinska povede český kouč František Výborný, kterého jako trenéra schválil výkonný výbor tamního svazu. Výborný ve funkci vystřídá Fina Kariho Savolainena a v příštích dnech podepíše smlouvu. V neděli 7. května 2006 tak nejspíš prožije zápas s rozpolcenými pocity: proti němu se totiž na mistrovství světa v Lotyšsku jako soupeř představí česká reprezentace.

Výborný, který příští týden oslaví dvaapadesáté narozeniny, byl se slovinským svazem v kontaktu několik týdnů. Už na začátku července mu Slovinci neoficiálně potvrdili, že funkci dostane on. Ve finále se výběr zúžil na něj a dva slovenské kandidáty, jejichž jména zůstala v tajnosti.

Ve Slovinsku je Výborný doma. Jako šéftrenér letos pomohl Jesenici k titulu, doma jej slavil v roce 2000 na střídačce pražské Sparty, trénoval i Litvínov, Pardubice a Havířov. Tomu dal před čtyřmi lety přednost před angažmá u polské reprezentace. A letos ji odmítl podruhé. "Volali mi před pár týdny, řekl jsem, že nemám zájem," řekl Výborný.

Čechům asi body nevezme

K národnímu týmu si chtěl vzít s sebou asistenta z Jesenice, ale sám tušil, že jeho návrh neprojde. "Na svazu si tam asi dosadí někoho z Lublaně," uvedl. Návalu práce se nebojí. "Obojí společně zvládnu," poznamenal kouč, jehož si přáli i slovinští fanoušci. "Ale body asi Čechům nevezmu," nadhodil. Mezi oběma týmy je propast: zatímco Češi se v posledních sedmi letech radovali čtyřikrát ze zlata, Slovinci se ve Vídni nečekaně s vypětím sil udrželi v elitní skupině.

Asi bez Kopitara

Velké změny v týmu neplánuje. "Budu mít podobný tým jako byl ve Vídni. Chci ale na akcích vyzkoušet i nové mladé hráče," uvedl. Je otázka, jestli bude mít k dispozici jeden z největších talentů evropského hokeje Anžeho Kopitara. Útočníka si jako jedenáctého na letošním draftu vybralo Los Angeles a může odejít do zámoří.

Na lavičce Výborného kromě mistrovství světa čekají turnaje Euro Hockey Challenge. První zkoušku podstoupí v září na úvodním podniku série podobné Euro Hockey Tour v italském Asiagu. Na olympiádu se Slovinci neprodrali.

SPORT.CZ

obsah | svět - svet