100 let České besedy v Sarajevu

V závěru loňského roku si bosenští Češi připomněli sté výročí založení krajanského spolku Česká beseda. Při této příležitosti byla zahájena v pořadí už devátá výstava "Češi v Sarajevu".

Výstavu zahájila nynější předsedkyně České besedy v Sarajevu Jovanka Manzalović Šalaka a autorka nynější i předchozích výstav Branka Hrzková, která připomněla historii českého českého osídlování Bosny. Češi začali do Bosny přicházet ihned po nastolení rakousko-uherské vlády. Byli to především státní úředníci, odborníci z různých oborů, hudebníci a řemeslníci. Všechny profese zanechaly nezanedbatelný vliv v oblasti školství, kultury, hospodářství i ve společenském životě. Podle dochovaných údajů bylo v roce 1906 kolem šesti tisíc krajanů. Jako všichni lidé na cizím území se společensky a kulturně sdružovali, aby si uchovali národnostní a jazykovou identitu. Po 1. světové válce Sarajevo opustilo několik tisíc Čechů, kteří se vrátili do osvobozené vlasti. Tím spolkový a společenský život krajanů velmi ztratil. Česká beseda fungovala do roku 1928, kdy byla přejmenována na "Československou obec".

Výstava obsahuje řadu dobových fotografií, doprovázených dvojjazyčným textem v chorvatštině a češtině a několik unikátních dokumentů. Mezi ně patří kronika učitele L. Jaroše nebo seznam 2800 knih a několik originálních svazků z původní knihovny Československé obce. Zajímavým exponátem bylo také loutkové divadlo, darované Československé obci v roce 1933.

Československá obec byla aktivní až do roku 1941, kdy její činnost přerušila 2. světová válka. Poslední český učitel skončil v koncentračním táboře. Výstava dále dokumentovala i situace po 2. světové válce, kdy doba příliš nepřála sdružování národnostních menšin. Spolek sice v 50. a 60. letech opět fungoval, ale pořádal spíše různé zábavy. Některé dokumenty, nacházející se v rodinách krajanů, se do stávající expozice nevešly. Další příležitostí jak je spatřit výstava, připravovaná na příští rok u příležitosti 10. výročí obnovení spolku Česká beseda.

ČESKÝ DIALOG

obsah | svět - svet