Česká munice pro Gruzii se Rusům nelíbí

Rusko kritizuje srpnové rozhodnutí české vlády poskytnout Gruzii zdarma munici v hodnotě 468.729 korun. Tamní ministerstvo zahraničí tvrdí, že to není první případ, kdy se země NATO účastní přezbrojení této zakavkazské země. Může to prý vážně destabilizovat situaci v celé oblasti. Gruzie pod vedením prezidenta Michaila Saakašviliho usiluje o vstup do Severoatlantické aliance. Naděje na vstup před rokem 2010 je však velmi malá.

"Koncem srpna, pokud je nám známo, vláda České republiky rozhodla o bezplatné dodávce jistého množství munice Tbilisi," praví se v prohlášení ruské diplomacie. "A není to zdaleka první případ účasti států NATO na přezbrojení Gruzie. Dodávky zbraní se přitom uskutečňují na pozadí prudkého růstu gruzínských vojenských výdajů a v podmínkách nanejvýš obtížné společensko- ekonomické situace země."

To vše může podle mínění ruské strany "uvést Gruzii v pokušení použít sílu proti Suchumi a Cchinvali (separatistickým regionům Abchazii a Jižní Osetii ), vážně destabilizovat situaci nejen v Gruzii, ale na celém Zakavkazsku", zdůrazňuje prohlášení. "Nelze také zapomínat na možnost, že by zbraně mohly padnout do rukou mezinárodním teroristům a posléze se rozšířit po regionu - a není ani vyloučeno, že i za jeho hranice."

Česká vláda schválila 31. srpna návrh ministerstva obrany darovat Gruzii tuny armádní munice vyčleněné z nepotřebného majetku, kterou by jinak čekala ekologická likvidace. Její darování vyjde podle tvrzení vojáků levněji. Česko již v minulosti Gruzii munici věnovalo. Tbilisi rovněž nedávno požádalo ČR o pomoc při modernizaci své protivzdušné obrany.

Nevládní organizace Amnesty International vyjádřila v srpnu obavy, že česko-gruzínská dohoda může být riziková z hlediska dodržování lidských práv. "Gruzínská vláda nekontroluje celé území země, část zbraní armády se v minulosti dostala na černý trh," řekl tehdy člen AI Karel Dolejší a upozornil, že zbrojní materiál by se mohl dostat například do Čečenska.

Česká armáda má celkem 20.000 tun střeliva nejrůznějšího druhu, které hodlá nabídnout k bezplatnému převzetí. Loni vláda schválila věnování téměř 6000 tun trhavin vládním jednotkám v Afghánistánu, podobný dar by mohla dostat také irácká vláda. Ve středu bude vláda rozhodovat o daru Egyptu. Dalších 46.000 tun nepotřebných nábojů musí vojáci zlikvidovat.

LIDOVKY

obsah | svět - svet