Traja slovenskí zdravotníci v Indonézii naďalej pracujú

Po odchode lekára Antona Farkaša už iba trojčlenný tím zdravotníkov Slovenského Červeného kríža (SČK) pokračoval v práci v Indonézii aj cez tento víkend.

Podľa najnovšej informácie hovorkyne SČK Margity Škrabálkovej, vedúci tímu SČK Miroslav Vicen išiel s dobrovoľníkmi do terénu navštíviť stanové mestečká v blízkosti letiska v Banda Aceh na severe ostrova Sumatra, kde sa skupiny dobrovoľných humanitárnych pracovníkov vymieňajú po dvoch týždňoch svojho pôsobenia, kým členky tímu - zdravotné sestry Emília Pavleová a Zuzana Stanová spolu s ďalším tímom dobrovoľníkov Medzinárodného Červeného kríža odišli pracovať do zdravotného strediska stanového mestečka Jantho a asistovali lekárovi pri ošetreniach rán po úrazoch. Ošetrovali napríklad dieťa s osýpkami, ale aj deti s bežnými bolesťami brucha a tráviacimi ťažkosťami.

Podľa zdravotných sestier "sú všetci dobrovoľníci veľmi ústretoví a pracujú s plným nasadením. Chcú čo najviac pomáhať a aj voči tímu SČK sú veľmi priateľskí. Zaujíma ich odkiaľ pochádzame. V meste sa cítime bezpečne, obyvatelia Banda Aceh sa snažia opäť zaradiť sa do života. Obchody sú otvorené a ľudia dočasne ubytovaní v stanových mestečkách radi prejavujú vďačnosť svojím typickým pozdravom."

SME

obsah | svět - svet