Slovenskí ženisti odmínovali v Iraku 140 000 m2 územia

Slovenskí ženisti za vyše 19 mesiacov svojho pôsobenia v Iraku ručne odmínovali asi 140 tisíc metrov štvorcových irackého územia. Ide o plochu veľkú ako 28 futbalových ihrísk.

Niekoľko násobne viac územia odmínovali zase mechanicky. Našli a zničili niekoľko desiatok tisíc kusov rôznych druhov munície, od mínometných granátov po letecké bomby. Ženisti preverujú aj infraštruktúru v provincii Babylon, kde žije asi 1,75 milióna obyvateľov. Za uplynulý polrok skontrolovali približne 160 kilometrov ciest. V operácii Iracká sloboda sa za 19 mesiacov vystriedalo vyše štyristo slovenských vojakov, informovali TASR z Tlačového oddelenia rezortu obrany.

Ženijná jednotka a čata prieskumu je v Iraku od konca júla 2003. Hlavnou náplňou práce slovenského kontingentu je likvidácia nevybuchnutej munície, mín, malé úpravy terénu a pyrotechnický prieskum.

Minister obrany Juraj Liška pri príležitosti druhého výročia začiatku Američanmi vedenej invázie v Iraku vyhlásil, že Irak je aj vďaka slovenským vojakom o niečo bezpečnejší. "Sám som mal aj počas mojej návštevy príležitosť presvedčiť sa, že sú to skvelí odborníci, otvorení a féroví ľudia. Napriek rôznym komplikáciám robia svoju prácu dobre a dokazujú, že sú skutočnými profesionálmi," domnieva sa Liška.

V misii zahynuli pri plnení úloh v lete minulého roku traja slovenskí vojaci na následky mínometného útoku. "Minúty a hodiny po tejto tragickej udalosti boli pre mňa osobne najťažšími vo funkcii," povedal v tejto súvislosti minister. V Iraku podľa neho Slovensko zostaneme tak dlho, ako bude treba. "Aj preto, aby obeť vojakov Petra Dingu, Vladimíra Simonidesa a Miroslava Frkáňa nebola zbytočná. Iracká vláda chce, aby sme v krajine ešte zostali. Neprevereného a zamínovaného územia je v krajine stále veľmi veľa," zdôraznil minister.

(mab, som)

obsah | svět - svet