Iraku sú aj slovenskí žoldnieri

V súkromných nadnárodných bezpečnostných agentúrach v Iraku pôsobia desiatky českých občanov, ale aj Slováci. Informuje o tom český denník Právo s odvolaním sa na nemenovaného bývalého elitného policajta, ktorý v Iraku sprostredkúva prácu.

K príslušníkom ochranky z Česka alebo Slovenska majú Iračania oveľa lepší vzťah než k Američanom alebo Angličanom, tvrdí expolicajt.

Ide o bývalých českých a slovenských vojakov a policajtov. V Iraku pôsobia už od konca vojny. Pracujú pre medzinárodné bezpečnostné agentúry, ktoré si objednávajú na svoju ochranu obchodné firmy, ktoré pracujú na obnove zničenej krajiny, alebo inštitúcie, ktoré tam pôsobia, vysvetlil.

Úlohou žoldnierov je ochrana budov, osôb a konvojov. Klientmi sú aj medzinárodné humanitárne organizácie. Nemenovaný zdroj denníka Právo v súčasnosti pracuje v istej súkromnej bezpečnostnej agentúre. Ponuku stať sa žoldnierom dostal po skončení irackej vojny aj on, ale kvôli rodine odmietol. Ponuka znela na 3500 USD (111 000 Sk) mesačne. Najlepší súkromní žoldnieri však majú v Iraku od 7000 do 11 000 USD mesačne (222 000-349 000 Sk).

Tí chlapci veľmi dobre vedia, do čoho idú. Sú to profesionáli, ktorí u nás absolvovali náročný výcvik a tam ho uplatňujú, vyhlásil zdroj.

Českí žoldnieri už majú v Iraku údajne aj svoju prvú obeť. Išlo vraj o bývalého vojaka cudzineckej légie, ktorý zahynul pri atentáte na konvoj, ktorý chránil.

(pk)

obsah | svět - svet